De Georgische wijn aan Denneweg in Den Haag

De Georgische wijnen bij Restaurant Alexander aan Denneweg in Den Haag

De Georgische wijnen bij Restaurant Alexander aan Denneweg in Den Haag

Binnenkoort komt nieuw menukaaart en daarom hebben we een aantal nieuwe wijnen uit Georgie in ons restaurant Alexander aan Denneweg in Den Haag.

Wijnkaart Wijn uit Georgie.

Vanaf heden hebben we nieuwe wijnen van het Georgische wijnhuis Winery Khareba in ons restaurant Alexander aan Denneweg. Deze top wijnen zijn een mooie toevoeging aan ons nieuw menukaart.

Bent u benieuwd naar de smaak van een Georgische wijn? We hebben beste wijnen uit Georgie voor u geselecteerd.

winery khareba gold medal, De Georgische wijnen Restaurant Alexander Denneweg Den Haag

De Georgische wijn

Dankzij vele ontdekkingen van historici zijn er geen twijfels meer mogelijk over het feit dat Georgië de geboorteplaats is van de wijn. Paleontologen beschikken over verschillende bewijzen zoals 8000 jaar oude druivenresten en wijnvaten die gedateerd zijn uit het 2e of zelfs 3e millennium voor Christus.

Vandaag de dag, groeien meer dan 500 endogene druivensoorten in dit kleine land, dat is 20% van alle druivensoorten die bestaan in de wereld! Een grotere diversiteit is nergens anders in de wereld te vinden. Georgische wijnen staan bekend om hun unieke eigenschappen en kenmerken. Het warme klimaat en vochtige lucht uit de Zwarte Zee bieden ideale omstandigheden om uitstekende wijn te produceren. Het afwisselend landschap en de klimaatzones maaken het mogelijk om veel meer soorten druiven te produceren dan vrijwel ieder ander land ter wereld.

De wijnbouw en de viniculturele methodiek is rijk en divers in Georgië. Hier wordt wijn geproduceerd zowel op traditionele wijze als volgens de moderne ‘Europese’ technieken. Traditionele Georgische wijn is nauwelijks denkbaar zonder Qvevri. Qvevri wijn is uniek om zijn rijke samenstelling, zijn kenmerkende bouquet en smaakstoffen, de voedingswaarde en de geneeskrachtige kwaliteiten.

De Qvevri is een vat van aardewerk en wordt gebruikt voor het maken, verouderen en de opslag van wijn. Het vat is ingegraven in de grond, waarin de temperatuur constant blijft, wat  garant staat voor de beste rijping. De basis van het technologisch proces bestaat uit het persen van de druiven, het gieten van de most en het toevoegen van de Ch’ach’a (druivenschillen, steeltjes en pitten ) in een Qvevri. Het fermentatieproces ontwikkelt zich verder en het mengsel wordt dagelijks geroerd. Wanneer de gisting klaar is, wordt de Qvevri afgesloten en verzegeld voor een periode van 5-6 maanden.

Elke methode omvat alcoholische gisting met behulp van natuurlijke gisten, zonder toevoegingen. De Qvevri vergemakkelijkt het proces van fermentatie en veroudering van de mineralen die het grootste deel uitmaken van de samenstelling. Dit heeft een gunstige invloed op de smaak en de kwaliteit van de wijn.

De belangwekkende geschiedenis van de Georgische wijnbouw werd internationaal erkend in juli 2012. Sindsdien geniet het land van het exclusieve recht op de slogan “Georgië – De bakermat van wijn”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

hello